Sunday 10 June 2007

1 iunie 2007 - Expozitia Internationala de Arta

1 iunie este Ziua Internationala a Copiilor, conform UNESCO.
1 iunie este, astfel, o zi de sarbatoare. Sarbatorim copiii in aceasta zi.
1 iunie a fost in 2007 inca un moment de sarbatoare: vernisajul Expozitiei Internationale de Arta pentru copii organizat de Scoala cu clasele I-VIII nr.5 din Baia Mare, Maramures.
Am organizat expozitia pentru copii, exponatele fiind lucrari realizate de copii. Este o expozitie internationala de arta, unica in judetul nostru, avand in vedere ca scoala noastra nu este o scoala de arta, ci una generala. Si deoarece au raspuns invitatiei noastre aproape 400 de cadre didactice din Romania si tari precum: Anglia, Suedia, Polonia, Turcia, Kuwait si Ghana. Au mai dorit sa participe si profesori din alte tari: Grecia, China, Nepal, Liban, Mexic, etc, dar nu au apucat sa trimita lucrarile in timp util pana la vernisaj. Asa ca au anuntat ca vor sa participe la editia a doua, care se va organiza in 1 iunie 2008.
Musafirii nostri au apreciat expozitia ca una de succes, avand in vedere numarul de participanti, dar mai ales numarul lucrarilor prezente in expozitie: peste 1500. Creativitatea copiilor este totdeauna surprinzatoare: exponatele sunt in diferite forme si stiluri de exprimare a ideilor si sentimentelor lor: desene, picturi, fotografii, jucarii, arta vestimentara, machete, etc.
Nu poti sa nu te minunezi atunci cand vezi ce frumuseti pot crea copiii nostri.
Obiectivele proiectului sunt promovarea creativitatii si valorilor culturale ale elevilor nostri, astfel promovand educatia interculturala.
Unul din obiectivele scolii baimarene este educatia interculturala, deoarece in scoala noastra invata elevi din diferite grupuri etnice. Dar copiii nu sunt discriminati in scoala noastra pe baza grupului etnic sau social carora apartin, sau a religiei sau a altor criterii. Ei sunt tratati in mod egal. Noi incercam sa-i invatam ce inseamna toleranta si acceptarea celor care sunt diferiti, deoarece a fi diferit este bine, face viata mai interesanta.
Noi consideram ca nu exista diferente majore intre copiii din diferite tari, cu religii, si valori culturale diferite
Si prezenta expozitie de arta demonstreaza acest lucru.

No comments: